Personeel dat op de payroll staat is personeel dat feitelijk wel voor jouw bedrijf werkt, maar juridisch bij een ander bedrijf in dienst is. Voor veel ondernemers is het aantrekkelijk om gebruik te maken van een payroll-constructie, omdat zij zich zo zelf niet met de juridische kant van een arbeidsrelatie bezig hoeven te houden. Het gebruik maken van een payroll-constructie is voor bedrijven die graag flexibel willen zijn erg interessant. Het is dan ook niet zonder reden dat steeds meer organisaties personeel op de payroll plaatsen.
Wat kan een payroll-bedrijf voor mij doen?
Een payroll bedrijf (payroller) neemt jouw personeel op papier in dienst. De payroller wordt daarmee juridisch werkgever. Dat houdt in dat de arbeidsrechtelijke risico’s van een dienstverband bij de payroller komen te liggen. Daarnaast betekent het dat de administratieve handelingen die bij een dienstverband horen ook bij de payroll-organisatie komen te liggen. Men kan dan denken aan het op orde hebben van de contracten, het afsluiten van verzekeringen, het doorbetalen bij ziekte, het afdragen van sociale premies en het bijhouden van de actuele wet- en regelgeving.
In principe kan een werkgever dit ook zelf doen. Voor veel organisaties is het echter zo dat nakomen van alle verplichtingen die bij een dienstverband komen kijken een enorme druk op een organisatie leggen. Daarom kiezen steeds meer organisaties ervoor om deze verplichtingen bij een derde partij onder te brengen.
Wat is het verschil met een uitzendkracht?
Personeel dat op de payroll wordt gezet, wordt wel door de werkgever zelf geworven. Een uitzendkracht wordt door de uitzendorganisatie geselecteerd. Daarnaast zijn er nog wel andere verschillen te noemen. Zo is de feitelijk werkgever bij een payroll-constructie wel zelf gehouden salariswijzigingen door te geven en functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren, terwijl dit bij een uitzendkracht niet het geval is.