Hoe word ik freelancer?

Er zijn mensen die rondlopen met het plan om freelancer te worden. Als je een plan hebt wat je wilt gaan doen en hoe je dit uit wilt gaan voeren, dan is het tijd om de eerste officiële stappen te zetten die nodig zijn om echt aan de slag te kunnen.

Freelancer worden in een paar stappen

Om als freelancer aan de slag te gaan heb je eigenlijk niet veel nodig. Een legitimatiebewijs, dat is eigenlijk het enige wat je nodig hebt. Met dit legitimatiebewijs moet je naar de Kamer van Koophandel om je in te laten schrijven. In het verleden kostte dit nog geld, maar die regel is afgeschaft. Je eerste stap als ondernemer is dus gratis.

Bij de Kamer van Koophandel wordt je geregistreerd. Je dient je daarvoor te legitimeren en een handelsnaam op te geven. Deze handelsnaam mag niet lijken op de handelsnaam van een ander bedrijf. Op het moment dat je je laat registreren bij de Kamer van Koophandel krijg je ook gelijk een btw-nummer. Deze nummers heb je allebei nodig om facturen te kunnen versturen en om facturen te kunnen ontvangen.

Als freelancer een bankrekening openen

Veel freelancers maken de keuze om een zakelijke bankrekening te openen. Dit is niet verplicht, maar het komt professioneler over en het maakt het makkelijker om scheiding te maken tussen je privé en zakelijke vermogen.

Houdt er echter wel rekening mee dat een zakelijke bankrekening niet gratis is. In veel gevallen kan het de moeite lonen om de kosten van een zakelijke bankrekening te vergelijken. Als startende ondernemer heb je immers al kosten genoeg!

In principe heb je nu alles wat je nodig hebt om als freelancer aan de slag te gaan! Natuurlijk zijn er nog wat extra stappen die gezet moeten worden, zoals het bijhouden van een deugdelijke administratie, of het opzetten van een website, maar de basis is er!